Stop energispild

Gå en aftenrunde i din bygning og registrér energispild, når alt er mørkt og stille. Mange sparetiltag koster ikke penge, men kræver blot ændrede indstillinger eller ændret adfærd.
Billede
Grafik fra kampagnen Stop Energispild
Fotograf

Sådan foregår en aftenrunde på udkik efter energispild

Tjek el, vand og varme
Energispild kan både være spild af el, vand og varme - for eksempel tændte computerskærme, løbende toiletter og radiatorer, der er indstillet forkert.

Tjek, når bygningen er tom
For at se, om der er energispild, er det nødvendigt, at der ikke er brugere tilstede, når du går aftenrunden. Hvis det for eksempel er i en virksomhed, så vent til efter fyraften. For at få et realistisk billede af spildet, er det også vigtigt, at brugerne ikke ved på forhånd, at det skal tjekkes.

Sørg for at have adgang overalt og gå sammen 
Hvis du ikke selv er driftsansvarlig, så sørg for at følges med en, der er det. Du skal have adgang til alle rum og udendørsarealer, og det er en fordel at kende bygningen, installationerne og eventuelle styresystemer godt. Det er også meget sjovere og mere givtigt at gå to eller flere sammen.

Vent, til det bliver mørkt
Det er lettest at opdage energispild, når det er mørkt og stille. Så er det let at se og høre, om der er noget som brummer, lyser eller suser, som faktisk burde være slukket. Brug øjne og ører!

Skriv ned undervejs
Download excelskemaet nedenfor på en tablet, og udfyld det undervejs. Her kan du registrere de kilder til energispild du finder i bygningen, hvad der skal gøres ved det, hvem der skal gøre det, og hvornår.  Det giver et godt overblik at gå videre med. Skemaet beregner med det samme i kroner og CO2, hvor meget der er at spare.

Praktiske ting
Husk nøgler til alle rum, notesblok og kuglepen, lommelygte og eventuelt en trappestige. 

God fornøjelse!
 

Ekspemler - se hvor meget du kan spare

Download excelskema til at registrere energispild