Få mere ud af energimærket
Fotograf
Troels Heien
Får du nok ud af dit energimærke nok?
Energimærket indeholder vigtig viden om, hvordan din ejendom kan energioptimeres og dermed reducere energiforbruget. Implementeringen af EU’s Bygningsdirektiv i Danmark kan få stor betydning for forbedring af ejendomme.
Desværre bliver forbedringsforslag og data i energimærket ofte ikke brugt til at energirenovere og energioptimere ejendomme.
Få inspiration til hvordan du som ejendomsejer, bestyrelse eller driftsmedarbejder kan få mere ud af energimærket for din ejendom.
Casesamlingens 10 anbefalinger
Vis alle
1. Sorter din ejendomsportefølje i forskellige puljer på baggrund af typen af din(e) ejendom(me).
- Definer hvilke særlige krav, de forskellige puljer af ejendomme kræver.
- Undersøg hvad ejendommen anvendes til.
- Brug tid på at finde energikonsulenter med den rigtige ekspertise til at udføre opgaven.
2. Få et overblik over den enkelte ejendom inden du indhenter et nyt energimærke.
- Indhent ejendommens faktiske forbrug, så du kan sammenligne med det beregnede forbrug i energimærket.
- Ved mindre projekter kan det være værdifuldt at indhente en kladde af energimærket inden det endelige energimærke indberettes.
- Ved større projekter kan det være en god idé at lave en energirammeberegning over ejendommen inden du indhenter et nyt energimærke.
3. Afsæt flere midler til at indhente og behandle data for din ejendom.
- Afsæt flere midler til de puljer af ejendomme, som kræver særlige data, der ikke er en del af standardydelsen i energimærket.
- Afsæt økonomi til brugen af et system, der gør det lettere for dig at organisere data fra energimærket.
4. Stil krav om et mere fyldestgørende datasæt for din ejendom.
- Det kan give værdi at stille krav om at indhente ekstra data som f.eks. ejendommens faktiske varmeforbrug, ventilationsanlæg og procesenergi mm.
- Det kan være en fordel at stille krav om at få tilsendt en kladde af de data, som beregningen af energimærket bygger på inden, at du indrapporter det endelige energimærke.
5. Stil krav om genmærkning af din ejendoms energimærke inden for ét år.
- Det kan være en god idé at indhente et nyt energimærke før du begynder en energirenovering, da det kan opdateres til en lavere pris inden for ét år.
6. Deltag aktivt i udarbejdelsen af din ejendoms energimærke.
- Det kan give værdi at levere dine egne data på ejendommen til rådgiveren inden du begynder energimærkningen af din ejendom.
7. Vær med til at kvalitetssikre energimærkningsrapporten inden energimærket indberettes.
- Det kan være en fordel at gennemgå en kladde af energimærket for fejl og mangler inden det endelige energimærke indrapporteres.
8. Lav en fast procedure for, hvornår du skal beslutte, hvilke energitiltag der skal udføres i ejendommen.
- Lav f.eks. en fast proces for at indtænke de rentable energieffektiviseringsforslag i energi- mærket ind i boligorganisationernes årshjul.
9. Skab overblik, organiser og sorter dine data fra energimærket.
- Opdater f.eks. løbende dine data og brug det som et ’skyggemærke’, der viser, hvor din ejendom reelt ligger på energimærkningsskalaen.
- Lav mere omfattende analyser af kompleksiteten, rentabiliteten, m.m. af de indsatser, der er bedst at arbejde videre med.
10. Sammenlign dine data fra energimærket med andre datakilder.
- Undersøg sammenhængen mellem data, og hvordan du kan lave samlede indsatser i din ejendom eller på tværs af din ejendomsportefølje.
- Undersøg hvilke indsatser, der er potentiale i at arbejde videre med.